![Absynt z łyżeczką do słodzenia© Eric Littonlicencja: Creative Commons](/media/lib/27/1209640140_131677-962f201045669cf7d6e2f8182bee3b7d.jpeg)
Absynt odarty z tajemnicy
1 maja 2008, 11:08Międzynarodowy zespół naukowców zbadał oryginalne butelki absyntu i stwierdził, że to wysoka zawartość alkoholu, a nie osławiony tujon, czyli związek terpenowy występujący m.in. w olejku eterycznym piołunu, którego kwiaty i liście są wykorzystywane przy produkcji likieru, odpowiada za jego mocno rozdmuchane właściwości.
![](/media/lib/26/1209121312_548243-b63ad67adc65d84d445fec2c7df28b5a.jpeg)
Rekordowa liczba mentosowych gejzerów
25 kwietnia 2008, 10:56Na placu Ladeuzeplein w Leuven w Belgii zjawiło się ok. 1500 studentów. Wszyscy byli ubrani w błękitne peleryny przeciwdeszczowe, choć nie zanosiło się, że zacznie padać. Na ustawionych pośrodku biesiadnych stołach nie było nic poza butelką dietetycznej coca-coli. Tak wyglądały przygotowania do pobicia rekordu największego eksperymentu naukowego pod chmurką.
![](/media/lib/26/1207742848_257969-ea6f88fa84243b88891974a42d628721.jpeg)
Zielone CD
9 kwietnia 2008, 11:59Podczas corocznego spotkania Amerykańskiego Towarzystwa Chemicznego, profesor Thomas Müller i doktor Toshiyasu Sakakukra przedstawili nowatorską metodę produkcji tworzyw sztucznych z dwutlenku węgla. Dzięki niej mogą powstać na przykład płyty CD czy butelki do napojów, które nie tylko będą tańsze, ale również bardziej ekologiczne, niż obecnie produkowane.
![© gari.baldi](/media/lib/22/1202567275_695851-d6dff5629566d262f39c3842ac0060b3.jpeg)
Przez smutek tracimy pieniądze
9 lutego 2008, 14:11Na zakupy nie powinniśmy wybierać się, gdy jesteśmy przygnębieni czy smutni. Naukowcy zaobserwowali, że wówczas mamy tendencję do niezwykłej wprost rozrzutności.
E-papier coraz doskonalszy
3 stycznia 2008, 23:16Firma LG Philips LCD dowodzi, że technologia elektronicznego papieru staje się coraz bardziej dojrzała. Podczas styczniowych targów CES (Consumer Electronics Show), zostanie zaprezentowany kolorowy wyświetlacz o przekątnej ekranu wynoszącej 14,3 cala. Urządzenie pracuje w rozdzielczości 1280×800 pikseli i potrafi pokazać kolory z palety 16,7 miliona barw. Nieco ponad pół roku wcześniej elektroniczny papier tego typu mógł pokazać jedynie 4096 kolorów. Obecnie dorównuje już typowym wyświetlaczom laptopów.
![http://www.foricafoods.co.jp/rescue/rm_stew_miso.html](/media/lib/19/1196936861_567771-d7af11272737852502ff256a86f263f8.jpeg)
Podgrzewanie bez ognia i prądu
6 grudnia 2007, 10:23Japońska firma ForicaFoods produkuje tzw. żywność ratunkową, która przyda się zarówno podczas katastrof naturalnych, jak i zwykłego wyjazdu pod namiot. Rescue Foods zaopatrzono w dodatkowe opakowanie (przypomina zamykane na zatrzask plastikowe woreczki z mydłem w płynie czy szamponem), umożliwiające podgrzanie posiłku, gdy nie ma dostępu do wody ani prądu.
Restauracja Wielkiego Brata
17 października 2007, 15:48Na uniwersytecie w holenderskim mieście Wageningen powstała restauracja, która jest jednocześnie centrum badawczym. Wyposażono ją w liczne kamery, dzięki którym naukowcy będą badali zwyczaje kulinarne klientów oraz sprawdzą, jakie elementy wpływają na to co i jak jemy.
![© Jon Sullivan](/media/lib/13/1186385436_468139-a57765199a8feb8cfcc8c24c489c6a86.jpeg)
Komu szampan Hitlera, komu?
6 sierpnia 2007, 07:26W niedługim czasie zostanie zlicytowana butelka szampana pochodząca ponoć z piwnicy z winami Adolfa Hitlera. Zabrał ją stamtąd żołnierz wojsk alianckich.
![Liście konopi indyjskich© US Fish and Wildlife Service](/media/lib/12/1184749216_753141-5fd2d1f73939529d91cc96cf1beb41ac.jpeg)
Pierwszy samochód z konopi indyjskich
18 lipca 2007, 08:55Brytyjski rząd przeznaczył 500 tysięcy funtów na dofinansowanie budowy pierwszego na świecie samochodu z konopi. Inicjatywa to wspólny projekt Ministerstwa Ochrony Środowiska (Department for Environment, Food and Rural Affairs, DEFRA), Forda oraz firmy ogrodniczej Hemcore. Wynalezione materiały z roślinnych włókien miałyby zastąpić plastikowe części.
![© CDest](/media/lib/11/1183543492_211443-27402883d244a7baaf944c1e5f484fd3.jpeg)
To samo, a inne
4 lipca 2007, 09:51Olej z pestek dyni jest popularnym składnikiem wielu przepisów. Co ciekawe, gdy znajduje się jeszcze w butelce, ma kolor czerwony, a w sałatce jego barwa zmienia się na zielonkawą. Samo i Marko Kreft z Uniwersytetu w Lublanie posłużyli się nim, by badać fizykochemiczne i fizjologiczne podstawy dwubarwnego widzenia różnych substancji.
« poprzednia strona następna strona » … 12 13 14 15 16 17 18 19 20